ROMANS TINEKE HENDRIKS

Tineke Hendriks - WAAR KLEUR IS, IS LEVEN

WAAR KLEUR IS, IS LEVEN
​Roman over kunstenares Bep Rietveld

Fascinerende roman over een turbulent leven in de wereld van kunst en architectuur

Bep (Elisabeth) Rietveld was de oudste dochter van de ontwerper en architect Gerrit Rietveld. Haar relatie met hem was ingewikkeld: de jonge Bep is dol op haar vader maar dat verandert als hij zijn gezin in de steek laat. Hálf in de steek laat, want voor de buitenwereld blijft hij getrouwd. Bep is razend op haar vader en jaloers op zijn vriendin, Truus Schröder, de medeontwerpster en bewoonster van het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis.

Bep wil schilder worden maar haar vader vindt dat de schilderkunst sinds Mondriaan dood is. Niemand kan er nog iets aan toevoegen. Kunstenares Charley Toorop is het niet met hem eens en geeft Bep schilderles, totdat deze zich in een onbezonnen huwelijk stort en na een scheiding in een tweede huwelijk vlucht, dit keer in Indië. Als de oorlog uitbreekt, belandt Bep met haar drie kinderen in een Japans interneringskamp. Daar tekent ze portretten van medegevangenen in ruil voor voedsel. Na de oorlog vindt ze rust in een derde huwelijk en bij haar zes kinderen. Ze ontwikkelt zich tot portretschilder maar de gecompliceerde band met haar vader blijft haar parten spelen.
Met Waar kleur is, is leven schreef Tineke Hendriks opnieuw een sfeervolle en meeslepende roman over het bijzondere leven van een opmerkelijke kunstenares.

‘Een levendig, beeldend geschreven verhaal over het aangrijpende leven van de dochter van Rietveld.’ Jessica van Geel, auteur van I love you, Rietveld

Uitgeverij Orlando >
ISBN  978 90 833757 7 9

Zie de website over het leven en het werk van Bep Rietveld >
Zie geraadpleegde literatuur >

Tineke Hendriks - De zee, de zee alleen

De zee, de zee alleen

Het is 1875 als de Noorse Betzy Berg richting Lapland vertrekt, een leven van reizen en schilderen tegemoet. Omdat haar ouders geen geld hebben voor een kunstopleiding, ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. Ze reist naar München en ook naar Den Haag waar Hendrik Mesdag en zijn vrouw Sientje haar onder hun hoede nemen. Maar Betzy is te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld, ze gaat liever op walvisjacht.
In haar avontuurlijke leven lijkt geen plaats voor een echtgenoot, totdat ze trouwt met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze blijft onvermoeibaar schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt, schildert ze de zee, het liefst in een vliegende storm.

De zee, de zee alleen is een roman over het uitzonderlijke leven van de Noorse kunstschilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922)
Uitgeverij Orlando >
ISBN 978 90 831468 8 1

Zie foto’s en schilderijen van Betzy Akersloot-Berg >
Zie geraadpleegde literatuur >
Zie hieronder interview bij de boekpresentatie in Museum Tromp´s Huys op Vlieland >

 

 

Beminde Zusters - Tineke Hendriks

Beminde Zusters

Het is 1937 als de wegen van de zussen Gon en Neel Zandee zich scheiden. Gon treedt in het klooster, Neel blijft verloren achter en vlucht in een huwelijk met een weduwnaar met zeven kinderen. De geboorte van haar eigen kinderen brengt Neel de vreugde van het moederschap en ook de worsteling met een samengesteld gezin. Gesteund door haar geloof, stroopt ze de mouwen op om zowel moeder als stiefmoeder te zijn. Maar als de katholieke kerk afbrokkelt en haar dochter gaat samenwonen zonder papiertje, verliest ze alle houvast. Heeft ze het dan zó verkeerd gedaan?

Q(Querido) Amsterdam 2014
ISBN 9-789021-454740