ROMANS TINEKE HENDRIKS

Betzy Akersloot-Berg

De zee, de zee alleen

Het is 1875 als de Noorse Betzy Berg richting Lapland vertrekt, een leven van reizen en schilderen tegemoet. Omdat haar ouders geen geld hebben voor een kunstopleiding, ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. Ze reist naar München en ook naar Den Haag waar Hendrik Mesdag en zijn vrouw Sientje haar onder hun hoede nemen. Maar Betzy is te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld, ze gaat liever op walvisjacht.
In haar avontuurlijke leven lijkt geen plaats voor een echtgenoot, totdat ze trouwt met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze blijft onvermoeibaar schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt, schildert ze de zee, het liefst in een vliegende storm.

De zee, de zee alleen is een roman over het uitzonderlijke leven van de Noorse kunstschilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922)

Uitgeverij Orlando >
ISBN 978 90 831468 8 1

Beminde Zusters - Tineke Hendriks

Beminde Zusters

Het is 1937 als de wegen van de zussen Gon en Neel Zandee zich scheiden. Gon treedt in het klooster, Neel blijft verloren achter en vlucht in een huwelijk met een weduwnaar met zeven kinderen. De geboorte van haar eigen kinderen brengt Neel de vreugde van het moederschap en ook de worsteling met een samengesteld gezin. Gesteund door haar geloof, stroopt ze de mouwen op om zowel moeder als stiefmoeder te zijn. Maar als de katholieke kerk afbrokkelt en haar dochter gaat samenwonen zonder papiertje, verliest ze alle houvast. Heeft ze het dan zó verkeerd gedaan?

Q(Querido) Amsterdam 2014
ISBN 9-789021-454740

JEUGDBOEKEN TINEKE HENDRIKS

Tineke Hendriks - Black-out

Black-out

Daan is verliefd op Melissa maar is Melissa ook verliefd op Daan? Dat is de vraag als de vriendengroep zich op vrijdagavond verzamelt voor het ‘indrinken’. Het is het begin van een dramatische nacht. De volgende dag weet Daan niet meer wat er gebeurd is. Hij heeft een black-out. Toch wil hij weten wat er zich heeft afgespeeld. Want van wie is die roze jas?

Compaan 2011
ISBN 978-94-903745-9-4

Tineke Hendriks - Brita droomt

Brita droomt Brita

Brita heeft het maar druk. Thuis moet ze boodschappen doen en koken, want haar moeder moet werken en denkt daar niet aan. En op school moet ze een boekbespreking houden maar ze vergeet steeds een boek uit te zoeken. Als ze van haar moeder een boekje krijgt met prenten van een Zweedse schilder, gebeuren er dingen die haar leven op zijn kop zetten. Zo krijgt ze voor het eerst van haar leven een echte vriendin. En ze begint te dromen over Brita Larsson, de dochter van de schilder, en ontdekt zo dat haar eigen leven eigenlijk wel raar is. Maar als ze een ongeluk krijgt, komt er in dat rare leventje eindelijk verandering.

Sjaloom Amsterdam 2007
ISBN 978-90-6249-538-2

Tineke Hendriks - Knap stom

Knap Stom

Na de brugklas mag Carlijn het proberen op het VWO. Niet omdat ze dat zelf graag wil, maar omdat haar ouders dat belangrijk vinden. Carlijn wil hen niet teleurstellen en doet haar uiterste best. Ze wordt een ‘stuud’.

Haar ouders helpen met huiswerk maar als haar vader naar het buitenland vertrekt en haar moeder voor opa moet zorgen, komt daar een eind aan. Nu moet Carlijn het alleen redden. Ze werkt keihard maar toch hollen haar cijfers achteruit. En als ze dan ook nog verliefd wordt op een leraar en te maken krijgt met de valse Anouk, lukt het helemaal niet meer.

Sjaloom Amsterdam 1998
ISBN 90-6249-310-6

Tineke Hendriks - Aangespoeld

Aangespoeld

Iris is met haar vader op vakantie in Canada. Als haar vader een paar dagen alleen op stap gaat, verblijft Iris bij kennissen. Bij de stoere Mike en de populaire Chantal voelt Iris zich het vijfde wiel aan de wagen. Maar in haar eentje is er ook niets aan. En daarom trekt ze toch met hen op en doet zelfs mee aan het ‘lenen’ van een zeilboot voor een tochtje in een uitgestrekt merengebied. Het wordt noodweer en de boot slaat om. Ze weten zich te redden maar waar is Nessie, de hond van Mike? En hoe overleef je op een onbewoond eiland?

Sjaloom Amsterdam 1996
ISBN 90-6249-253-3

Tineke Hendriks - Blijf zitten waar je zit

Blijf zitten waar je zit

Het is 1944. Emma woont met haar broertjes en haar vader op een afgelegen tuinderij. Op een dag ontdekt ze een doodsbange jongen achter hun schuur. De joodse Diek is gevlucht uit zijn onderduik. Zijn ouders en zusje zijn in Duitse handen. Emma wil niets met de jongen te maken hebben want op hulp aan onderduikers staan strenge straffen. Ook haar vader wil hem zo snel mogelijk kwijt. Moeten ze de gewonde, angstige jongen dan maar wegsturen?

Blijf zitten waar je zit is vertaald in het Duits.

Sjaloom Amsterdam 1994
ISBN 90-6249-222-3

Tineke Hendriks - Het huis met het blauwe dak

Het huis met het blauwe dak

De vijftienjarige Jinta is geadopteerd uit Zuid-Korea. Ze is verliefd op Richard maar die heeft liever een blondje met blauwe ogen. En zo begint Jinta na te denken over haar afkomst. Wie is ze eigenlijk en waarom heeft haar biologische moeder haar afgestaan? Om daar achter te komen, gaat ze met haar adoptiemoeder naar Zuid-Korea. Vindt ze daar haar ‘echte’ moeder?

Het huis met het blauwe dak is vertaald in het Duits en in het Koreaans.

Sjaloom Amsterdam 1992
ISBN 90-6249-201-0