Brita droomt Brita

Uitgeverij: Sjaloom 2007
ISBN: 90-6249-538-3

In het kort

Bij Brita thuis is het de omgekeerde wereld. Brita is tien jaar maar ze kookt, ze wast en ze zorgt voor alle boodschappen. Fien, haar moeder, heeft andere dingen aan haar hoofd. Ze is moe of verdrietig of boos en eigenlijk ligt ze het liefst op de bank voor de televisie. Maar soms is ze vrolijk. Dan lacht ze en koopt ze cadeautjes. Op een dag geeft ze Brita een boekje over de Zweedse schilder Carl Larsson. Zijn schilderijen met spelende kinderen, feestjes en verkleedpartijen zien er zo gezellig uit dat Brita erover gaat dromen. Opeens heeft ze broertjes en zusjes en een lieve vader en moeder. Maar als ze wakker wordt, is ze weer gewoon Brita. Dan moet ze sjouwen met boodschappen en koken en daarnaast ook nog opletten in de klas. Het verandert pas als de meester zich ermee gaat bemoeien.

Over dit boek

Tineke Hendriks bewondert het werk van Carl Larsson. Deze Zweedse schilder leefde van 1853 tot 1919 en hoewel hij ook ander werk gemaakt heeft, is hij vooral beroemd geworden door de boeken over zijn gezin. Talloze malen legde hij zijn negen kinderen vast op het doek of op papier. Niet statig en opgepoetst zoals dat in zijn tijd gebruikelijk was, maar gevangen in hun spel of hun bezigheden. Soms spat de levensvreugde er vanaf. De kinderen vissen, zwemmen, loeren stiekem door een sleutelgat, maar ook zien we hen huiswerk maken, de tuin aanharken of hun kamer verven. Plezier en plicht wisselen elkaar af. Larsson laat zien hoe zijn kinderen opgroeien: gekoesterd door hun ouders en het leven ontdekkend in spel en in het dragen van, bij de leeftijd passende, verantwoordelijkheid. Zo zouden alle kinderen moeten kunnen opgroeien.

Link

www.clg.se
Over Carl Larsson en zijn huis
Marja'sblog
over Larssons werk en leven

In de pers

Ontroerend verhaal, vlot geschreven in eenvoudige, korte zinnen, met potentie voor een groot lezersbereik. NBD/Biblion

 

Het thema is toegankelijk en invoelbaar uitgewerkt. Mede door de lichte toon waarin het boek geschreven is, wordt de grauwe werkelijkheid van een leven als dat van Brita op een aanvaardbare wijze tot heel dichtbij de lezer gebracht. Relatief 

Fragment (Nederlandse Brita)Fragment (Zweedse Brita)

Prenten

Hier kun je zien waarover Brita droomt. Klik op de afbeelding voor de volledige prent.Kersti en de Poes


Sneeuwmeisje


Kerstavond


Wie vangt de snoek?


Naar het Lawaaieiland