Biografie

 

Tineke Hendriks (Den Haag 1949) groeide op in een groot, katholiek gezin. Na de Sociale Academie en een studie Pedagogiek werkte ze met veel plezier in de gezinszorg en bij een bureau voor interlandelijke adoptie.

Ze begon al vroeg met schrijven, aanvankelijk dagboeken en brieven, later artikelen voor haar werk en nóg later schetsjes over haar dochters. Toen haar dochters klein waren, begon ze ook verhalen te verzinnen maar ze dacht nog niet aan uitgeven. Dat was iets voor een échte schrijver, niet iets voor een moeder/huisvrouw die tussen de was, de boodschappen en het schoolplein, verslaafd was aan een tekstverwerker.
Pas toen ze een jeugdboek over adoptie geschreven had, waagde ze de stap. Maar ze stuurde het manuscript naar een uitgever alsof ze een lot in een loterij kocht. Ze won de hoofdprijs! De uitgever wilde er graag een boek van maken. Vanaf dat moment was ze wat ze altijd wilde worden: schrijfster.

Na het eerste boek, Het huis met het blauwe dak, volgden meer jeugdboeken en tussendoor vloeiden er ook korte verhalen uit haar toetsenbord.
Het huis met het blauwe dak kreeg een nominatie voor de Jenny Smelink-Ibby prijs en Blijf zitten waar je zit won de Wizo-prijs. Beide boeken verschenen ook in Duitsland en Het huis met het blauwe dak werd bovendien vertaald in het Koreaans.

Na zes jeugdboeken sloeg Tineke Hendriks een andere weg in. Nu schrijft ze voor volwassenen. Haar roman Beminde Zusters verscheen in april  2014 bij uitgeverij Q, een imprint van Querido. 

Tineke Hendriks woont in Bilthoven. Ze is getrouwd en heeft twee dochters en een kleinzoon. 
Naast het schrijven van haar eigen boeken, geeft ze advies en ondersteuning aan beginnende schrijvers.