Schrijfcoach

Wat is schrijfcoaching?

Een schrijfcoach begeleidt schrijvers bij het maken van verhalen en boeken.
Als iemand zijn geschreven woorden naar buiten brengt, hoopt hij dat ze een lezer informeren, vermaken of in de ziel treffen. Het liefst dit allemaal tegelijk.
Begeleiding bij het schrijven gaat over de weg tussen schrijver en lezer. Hoe schrijf je een verhaal zo helder en aantrekkelijk mogelijk op? Hoe verleid je de lezer om het verhaal binnen te stappen? Hoe voorkom je dat hij het verveeld of geërgerd dichtslaat? Hoe bereik je het publiek dat jouw verhaal koopt?

Toen ik twintig jaar geleden mijn eerste manuscript schreef, wist ik welk verhaal ik wilde vertellen, maar hoe ik dat woord voor woord op papier kreeg, wist ik nog niet. Zoekend en worstelend zocht ik een weg. Hoe moest je een flashback inleiden? Hoe zat het met perspectief? En hoe gaf je verschillende personages een stem? Soms had ik het gevoel dat ik in mijn eentje het wiel uitvond.
Omdat ik niemand kende die iets van schrijven wist, ploeterde ik door en toen het manuscript af was, was het niet minder dan een wonder dat iemand het wilde uitgeven. Echter wel onder de voorwaarde dat ik het deels herschreef want het perspectief paste niet bij de doelgroep die ik voor ogen had.
Het schrijven van een tweede boek ging me beter af, maar ik behield het gevoel dat ik maar een amateur was. Dat veranderde toen ik schrijfcursussen ging volgen. Vanaf het eerste moment verbaasde het me dat er zoveel te leren was. Ik ontdekte dat schrijven, naast het hebben van een kiezeltje talent, ook een kwestie is van ambachtelijkheid en dus van kennis en begrip van de wetten en de elementen van fictie.
Met wat ik leerde, schreef ik mijn volgende boeken en hoewel het zoekend schrijven tot op de dag van vandaag voortduurt, voel ik me geen amateur meer.
Nu begeleid ik zelf beginnende schrijvers met: manuscriptanalyse, individuele coaching en redactie en/of correctie. Ook geef ik af en toe een cursus over het schrijven van levensverhalen.
Mijn columns over schrijfcoaching geven een beeld van mijn werkwijze.

Manuscriptanalyse

Aan de hand van de verhaalelementen (vorm, plot, personages, dialoog, dilemma, thema, perspectief, spanning, stijl, dialoog etc.) maak ik een analyse van de tekst. In een verslag daarover komt een antwoord op de volgende vragen:
  • Wat voor soort tekst is het? Een kort verhaal, een levensgeschiedenis, een roman, een kinderboek, een thriller?
  • Hoe heb ik als lezer de tekst ervaren? Was ik nieuwsgierig naar de volgende bladzijde? Moest ik lachen, slikken, raakte ik de draad kwijt?
  • Wat maakte de tekst sterk, mooi, grappig of ontroerend?
  • Welke ingrepen of veranderingen zouden de tekst beter maken, dat wil zeggen: meer kans maken om de lezer te bereiken?
Klik hier voor informatie over de kosten van een manuscriptanalyse.

Individuele coaching

In een intakegesprek bespreken we een opgestuurde tekst (of deel daarvan) en de vorm van de coaching.
Omdat bij deze individuele schrijfbegeleiding vele varianten mogelijk zijn, staat de wens van de schrijver centraal. In principe is alles mogelijk. Van sporadisch overleg over een nieuwe versie tot een frequent contact over elke stap in het schrijfproces.
Klik hier voor informatie over de kosten van individuele coaching.

Redactie en correctie

Bij de redactie van een tekst geef ik feedback op zinsniveau. Hierbij gaat het om grammatica en stijl, alinea-indeling, herhalingen of om inconsequente en onlogische details.
Bij correctie zet ik de laatste puntjes op de i. Dan gaat het vooral om spelling en interpunctie.
Klik hier voor informatie over de kosten van redactie en correctie