SCHRIJVER OF SCHRIJFCOACH?

Ze staan er opeens. Dat is moeilijk uit te leggen. Hoor ik dan stemmen? Nee, ik hoor geen stemmen, ook zie ik geen scènes zich ontrollen. Het is misschien het best vergelijkbaar met praten. In een gesprek weet je ook niet wat je over drie minuten gaat zeggen. Het ene woord haalt het andere uit. Dat is het eigenlijk.

Het is een meeslepende bezigheid waarbij ik vaak denk: hoe zal dit aflopen?

In mijn eerste boek, waarin een geadopteerd meisje op zoek gaat naar haar biologische moeder, wist ik tot aan het betreffende hoofdstuk niet of ze haar moeder zou vinden. Ik was er zelf net zo nieuwsgierig naar als de latere lezer.

Deze manier van schrijven is spannend maar ook omslachtig, want het is nooit (althans bij mij) meteen goed. Bij lange na niet zelfs. Na de eerste versie volgen er nog vele andere versies waarin ik de ontwikkelingen die later in het boek plaatsvinden (en die ik dus van te voren niet voorzien heb) in eerdere hoofdstukken moet voorbereiden.

Coachen is een andere tak van sport. Dan mag ik de stuurman zijn die aan de wal staat en dat is, net als schrijven, spannend. Kan ik overbrengen wat ik bedoel? Kan de ander ermee verder? Wordt het verhaal er beter door? Bereikt het een publiek?

Het coachen haalt me uit mijn isolement als schrijver en ook dat is prettig. Schrijven is een eenzame bezigheid en het vergt zelfdiscipline. Elke dag weer ‘in de galeien’ zoals Renate Dorrestein zegt. Zolang het schrijven lukt, is dat goed te doen maar o wee, als ik vast zit, twijfel of als er domweg niet uit mijn vingers wil komen wat ik bedoel. Dan is het troostend om contact te hebben met iemand die ook kampt met schrijfproblemen, al zijn het vaak weer andere dan waarmee ik zelf worstel.

Toen ik mijn eerste boek schreef, had ik best een coach willen hebben. Ik heb er tevergeefs naar gezocht. ‘Schrijfbegeleiding of schrijfdocent’ stond niet in het telefoonboek en Internet was nog niet uitgevonden. Nu gelukkig wel. Er zijn cursussen, websites, schrijfboeken, schrijfcoaches en ik had nooit gedacht dat ik dat laatste nog eens zelf zou worden en er zoveel plezier aan zou beleven.

Schrijver of schrijfcoach? Gelukkig hoef ik niet te kiezen.