KLUSJES

Vandaag is een dag van kleine klusjes. Bij het tikken van deze zin denk ik aan mijn overleden schoonvader. Hij was een scherpslijper op taalgebied en zou gezegd hebben: ‘Dat moeten dan wel heel erg kleine klusjes zijn.’ Hij had gelijk. Strikt genomen, is kleine in samenhang met een verkleinwoord overbodig. Een dag van klusjes dus.

Op mijn to do list staan ze op een rijtje. Mailtjes, financiële zaken, opruimen. Nou ja, de gewone dingen die elke zzper nu eenmaal heeft te doen.

Het afstrepen van een afgewerkte taak geeft voldoening. Soms zet ik zelfs een klusje dat ik al gedaan heb, op de lijst. Alleen maar voor het tevreden gevoel dat ik er een streep door kan zetten.

Eerst een mailtje aan een cliënt om hem te feliciteren met de Biblion-recensie van zijn boek, die ik bij Bol.com ontdekte. Biblion adviseert bibliotheken maar steeds vaker worden hun boekbesprekingen ook bij de verkoop van boeken gebruikt.

Het boek van mijn cliënt wordt geprezen om de inhoud en de vlotte schrijfstijl. Ik denk stiekem dat ik aan dat laatste een steentje heb bijgedragen. Maar natuurlijk is het echte werk door de schrijver gedaan. Een felicitatie voor de recensie is dan ook helemaal op zijn plaats.

Na nog een paar klusjes bel ik een vriendin die, net als ik, beginnende schrijvers adviseert. Onze telefoontjes vervangen de gesprekjes bij de koffieautomaat en de borrel na het werk. Als thuiswerker kan ik die soms hevig missen.

Deze keer praten we over de ethische kanten van schrijfcoaching. In welk stadium vertel je iemand dat hij de droom van het schrijverschap beter kan vergeten? Mag je wel geld verdienen aan een verloren zaak?

We wisselen meningen uit en concluderen eensgezind dat we in een heel vroeg stadium, in het intakegesprek dus, duidelijk behoren te maken dat onze steun geen enkele garantie is voor een contract bij een uitgever.

De rest van de dag besteed ik aan de eindredactie van een lesbrief voor het onderwijs. Een kwestie van alinea-indeling, interpunctie en wat spelfouten. Het is in een paar uurtjes gepiept en ik heb er nog plezier in ook.

Dat plezier heeft te maken met een karaktertrek. Ik hou van orde scheppen. Bij een bende in de keuken of een chaos in de boekenkast jeuken mijn vingers.

Zo ook bij een ruwe tekst. Daaraan slijp en schaaf ik graag. Elke goed geplaatste komma, elke streep door een overbodig woord, elke soepel geformuleerde zin, geeft mij, net als een opgeruimde keuken of een ordelijke boekenkast, een heerlijk gevoel.

Als laatste tik ik een stukje over deze dag. De streep door deze taak is een goed besluit van de klei… o nee, van de klusjesdag.