SCHRIJVERS WILLEN GELEZEN WORDEN


Als je alles gehad hebt, krijg je dat ook nog, zie ik hem denken. Wandelcoach, afslankcoach, zorgcoach. En nu dus schrijfcoach. Het moet niet gekker worden.
Jammer dat de yogales niet de tijd en de plaats is om uitvoerig op zijn vraag in te gaan, anders zou ik hem het volgende vertellen.
Een verhaal schrijven, laat staan een boek, is een lang proces. Een of twee jaar ploeteren, is voor veel schrijvers heel gewoon. En je hebt ook mensen die er zeven jaar over doen.

In die jaren kan er heel wat gebeuren. Er zijn fases waarin de schrijver zeker weet dat de wereld op zijn boek wacht. Er zijn echter ook fases, helaas frequenter optredend, waarin de schrijver zich afvraagt of hij wel goed bij zijn hoofd is. Hij twijfelt dan aan alles. Aan zijn personages, aan zijn plot, aan zijn scènes. Stelt het überhaupt wel wat voor, dat boek in wording? Zijn er niet al veel te veel boeken? Wat heeft hij daar eigenlijk aan toe te voegen? Kan hij niet beter het moede hoofd in de schoot leggen?
Het is op die momenten dat een schrijfcoach zijn nut kan hebben. Niet omdat hij de wijsheid in pacht heeft en als een strenge meester alles langs de literaire meetlat legt, maar omdat hij in samenwerking met de schrijver bekijkt hoe een verhaal kan groeien en de lezer kan bereiken.
Want daar gaat het schrijvers om. Ze willen gelezen worden. Zo niet, dan houden ze hun verhalen achter slot en grendel.
Maar hoe bereik je die lezer? Hoe houd je hem nieuwsgierig naar de volgende bladzijde? Hoe voorkom je dat hij het boek verveeld of geërgerd dichtslaat? Daarover gaat schrijfcoaching, over de weg tussen schrijver en lezer. En dus gaat het over stijl, spanning, personages, sfeer en nog tientallen andere dingen die een tekst maken of breken.
En wie ik ben om daar iets zinnigs over te zeggen? Tja.., soms vraag ik me dat ook af, vooral als ik op mijn eigen teksten ploeter en er niet uit mijn vingers komt wat er in beelden en vage trekken door mijn hoofd buitelt.
Maar op andere momenten weet ik dat ik genoeg te bieden heb, namelijk: een onafhankelijk oordeel van een veellezer, de ervaring van het worstelen met zes jeugdromans, een boekenplank vol schrijftechniek, kennis van spelling en grammatica, ervaring met uitgevers en veel plezier in het begeleiden van mensen die zo mooi en helder mogelijk hun gedachten op papier willen zetten.
In de komende tijd ga ik in een wekelijkse column op Schrijven online Plus verslag doen van mijn werk. Ik zal mijn yogaleraar vragen of hij zich abonneert. Dan krijgt hij een antwoord op zijn vraag.