Knap Stom

Uitgeverij: Sjaloom 1998
ISBN: 90-6249-310-6

In het kort

Na de brugklas mag Carlijn het proberen op het VWO. Niet omdat ze dat zelf graag wil, maar omdat haar ouders het belangrijk vinden. Carlijn wil hen niet teleurstellen en doet haar uiterste best. Ze wordt een ‘stuud’. Haar ouders helpen met huiswerk, maar als haar vader naar het buitenland vertrekt en haar moeder voor opa moet zorgen, komt daar een eind aan. Nu moet Carlijn het alleen redden. Ze werkt keihard, maar toch hollen haar cijfers achteruit. En als ze dan ook nog verliefd wordt op een leraar en te maken krijgt met de valse Anouk, lukt het niet meer.

Over dit boek

Het schoolleven van haar dochters en hun vriendinnen inspireerde Tineke Hendriks tot dit boek. En omdat Diek en Emma, de hoofdpersonen uit Blijf zitten waar je zit, nog steeds in het hoofd van de schrijfster rondspookten, mochten ze in dit boek wéér meedoen. Nu zijn zij de opa en oma van Carlijn.
 

Fragment

In de Pers

‘Menig jongere zal zich in het verhaal van Carlijn herkennen. Het taalgebruik is zeer toegankelijk. Mede daardoor is het een realistisch, prettig leesbaar verhaal geworden.’
Nederlandse Bibliotheek dienst

‘De gebeurtenissen in het verhaal lijken sterk op de werkelijkheid. Ze zijn herkenbaar. Het komt nogal eens voor dat ouders die zelf hoog zijn opgeleid, hun kinderen naar schooltypes sturen die zij niet aankunnen.Ze stellen hoge eisen, waaraan hun kinderen wel willen maar niet kunnen voldoen. Dat leidt dan vaak tot grote problemen.’
Jeugdboeken 1998

Links

www.kampwesterbork.nl
Carlijn en haar opa bezoeken samen het Drentse kamp Westerbork van waaruit de joden werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen.

www.jip.org
Voor informatie en advies over alles waar jongeren mee te maken hebben: school, ouders, werk, geld, drugs, seks.